Lenniks SGI bouwt ecologische toiletten

SINT-MARTENS-LENNIK – De grote speelplaats van het Sint-Godelieve-Instituut is een grote bouwwerf. De school bouwt nieuwe toiletten en gaat regenwater opvangen. Daarvoor zijn er enorme opvangtanks nodig. Die kunnen 150.000 liter regenwater opvangen.

Het SGI vervangt de oudste toiletten door nieuwe en doet dat op een ecologische manier.  Het regenwater van alle schoolgebouwen wordt afgeleid naar opvangreservoirs en zal dienen om de toiletten te spoelen. De lerarenlokalen, de sanitaire lokalen krijgen bovendien nieuw schrijnwerk en isolerend glas.

In de speelplaats langs de Schapenstraat is een grote bouwput gegraven. Die dient om er grote waterreservoirs en septische putten onder te brengen. De werken zijn voor de paasvakantie begonnen en duren tot in de grote vakantie. Na de grote vakantie krijgen de leerlingen een nieuw sanitair maar ook een splinternieuwe speelplaats.

Na de paasvakantie kunnen de leerlingen niet meer op hun vertrouwde speelplaats terecht. De school voorziet een alternatief op de spelweide en sportterreinen achter de school. “We hebben de speelplaats verplaatst omdat we garant willen staan voor veiligheid. Het vraagt wel wat meer organisatie”, zegt directeur Lieve De Smet.

Ecologie bij de verbouwingen

Na de inhuldiging van drie nieuwe lokalen in mei 2011 gaat het Sint-Godelieve-Instituut verder met de realisatie van haar masterplan .

Half maart ving de tweede fase van de werkzaamheden aan. Door de toename van het leerlingenaantal kampte het Sint-Godelieve-Instituut de laatste jaren met een tekort aan modern uitgerust sanitair. Het was echter eerst wachten op subsidies van de overheid om het financiële plaatje rond te krijgen.

Bij de verbouwingen en in de toekomstige nieuwbouw wil de school ook zorg dragen voor de ecologie.  Vele klassen kregen al isolerend glas. Bij de werken aan het sanitair, worden er citernes aangebracht om niet minder dan 150.000 liter regenwater op te vangen. Dat water zal gebruikt worden voor de spoeling van de toiletten, zodat het stilaan kostbaar drinkbaar water niet verloren gaat. Tevens worden samen met deze werken ook nog enkele lokalen voorzien van isolerend glas. Volgens de planning zouden deze werken afgelopen zijn in de loop van de maand augustus.

De school onderzoekt of zij een deel van haar energiebehoefte  kan opvullen door het zelf opwekken van elektriciteit via zonnepanelen. Veel zal afhangen van de financiële haalbaarheid.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?