Lennike Gronckelman trekt op bedevaart naar Santiago de Compostella (Audio)

LENNIK – De ambtstermijn van de Lennikse Gronckelman werd nog maar net door het schepencollege verlengd of de  belleman pakt weer uit met een verrassing. Emilel Walravens vertrekt begin juni op bedevaart naar Santiago de Compostella. Hij weet wanneer hij vertrekt maar wanneer hij aankomt is ook voor hem een vraagteken.

Het idee om de maandenlange bedevaart te ondernemen, broedt al jaren in het hoofd van de olijke figuur uit Sint-Martens-Lennik. “Het is ook gekomen door de TV-reeks op de VRT, die ik heel boeiend vond. Ik wordt ondertussen ook een dagje ouder. Ik kon niet vetrekken omdat mijn moeder nog leefde. Zij is nu intussen spijtig genoeg overleden en nu heb ik geen excuses meer. Ik vertrek vermoedelijk op 4 juni maar weet niet wanneer ik zal aankomen. Ik vertrek met de idee om aan te komen maar er kan onderweg van alles gebeuren. Ik kan ziek worden, of er kan een ongeval gebeuren. Vermoedelijk kom ik in oktober aan”, zegt Miel Walravens.

Tijdens de bedevaart van Emiel Walravens zal er ook geen Gronckelman zijn om allerlei feestelijkheden en activiteiten te openen met een ludieke bellemansroep. “Ik heb dat opgelost door mijn vriend Wim Beeckman, de Belleman van Gooik, de Parel van het Pajottenland, te vragen om mij te vervangen. Het zou voor de dienst Vrije Tijd natuurlijk ook de gelegenheid zijn om iemand uit de streek uit te proberen”, oppert Miel.

Daagt de Lennikse Gronckelman met dit voorstel al een opvolger uit? “Ik zal op het einde van mijn tweede mandaat 70 jaar oud zijn en het wordt dus tijd om aan een opvolger te denken”, besluit Miel.

Miel bracht cultuurschepen Geert De Cuyper op de hoogte van zijn plannen. “Hopelijk is Miel terug voor de prinsfeesten. Het zou mooi zijn mocht hij de stoet openen want hij is daar de geschikte persoon voor. Twintig jaar geleden moesten we voor de prinsstoet  een Belleman uit een andere gemeente halen. Het zou echt spijtig zijn mocht onze Gronckelman er niet bij zou zijn. Het is nog te vroeg om een oplossing te zoeken maar misschien kan Miel dan voor enkele dagen met de trein  terug keren naar Lennik”, zegt De Cuyper.

Audio : Gesprek met de Gronckelman


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?