Dilbeekse leerling naar kwartfinale Public Speaking Awards

DILBEEK – Wouter-Jan Leys van het Regina Caelilyceum in Dilbeek stroomt door naar de kwartfinale van de Telenet – BBC Public Speaking Awards 2012. Eerder haalden ook al twee leerlingen van Sint-Jozef Ternat de volgende ronde. Vanaf nu strijden nog 72 jongeren naar de titel van ‘Best Public Speaker van België’.

Vijf minuten retoriek: in de voetsporen van Obama en Churchill

De Telenet – BBC Public Speaking Awards, georganiseerd door Telenet in samenwerking met de BBC Worldwide, is al aan zijn vijfde editie toe. Deze wedstrijd, die in het teken staat van de Engelse taal, wil jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geven om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar (in het Engels) en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. De deelnemers bereiden over een bepaald onderwerp een speech voor die vijf minuten mag duren. Die dragen ze dan voor aan een jury en publiek. Daarna legt een question team in een vragenronde de studenten het vuur aan de schenen. De jury evalueert de kandidaten op presentatie, inhoud en argumentatie.

Tijdens de tweede voorronde kon Wouter-Jan met zijn speech over ‘The wisdom of youth’ de deskundige jury overtuigen. Samen met 71 andere leerlingen bereikt hij de kwartfinale. Niet minder dan 152 studenten uit meer dan 60 scholen schreven zich in. Vorige week raakte ook al bekend dat twee leerlingen van Sint-Jozef Ternat het tot in de volgende ronde haalden. (zie archief artikel onderaan)

Finale op 21 april 2012

Op zaterdag 21 april 2012 vindt de nationale finale plaats in het hoofdkantoor van Telenet te Mechelen. Daar zullen 10 finalisten in aanwezigheid van H.M.A. Jonathan Brenton, de Britse Ambassadeur, strijden voor de titel ‘Best Public Speaker’.

Andere rondes vinden plaats op

17 maart de kwartfinale (Telenet, Mechelen)

24 maart de halve finale (Videohouse Vilvoorde)

21 april de finale (Telenet, Mechelen).

London calling!

Van 14 tot en met 19 mei 2012 mag de finalist naar Londen om deel te nemen aan de English-Speaking Union International Public SPeaking Competition 2012. Hij of zij zal het daar opnemen tegen winnaars uit de hele wereld en er een speech houden rond het thema ‘The Head or the Heart”. De International Public Speaking Competition werd opgestart in 1982 door de Britse liefdadigheidsvereniging ESU. Deze vereniging wil mensen de kans bieden om communicatieve vaardigheden, zelfvertrouwen en netwerkmogelijkheden op te bouwen. De internationale welsprekendheidwedstrijd biedt jongeren uit alle hoeken van de wereld de kans om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar en debatteren. Het is de vijfde keer dat ons land zal deelnemen.

De winnende school ontvangt de TN – BBC Challenge Award En gedurende 3 jaar een hotspot. Voor meer informatie over deze spannende competitie surf naar www.bbcawards.be

BBC Digital Voice Awards

Sinds vorig jaar kunnen scholieren ook deelnemen aan digitale wedstrijd, namelijk de BBC Digital Voice Awards, een online speaking wedstrijd. Voor deze wedstrijd schrijven de deelnemers een essay van 150 à 200 woorden en maken een digitaal spotje (van een à twee minuten) met een webcam waarop ze hun ideeën en meningen over een van de eerste zeven onderwerpen uitdrukken. Van iedere school kunnen 6 studenten een filmpje inzenden op www.bbcawards.be en dit nog tot en met zaterdag 7 april. Alle inzendingen worden beoordeeld door Click, het technologieprogramma van de BBC.

Tijdens de finale van de BBC Digital Voice Awards zal uit een shortlist van 6 inzendingen de winnaar bekend gemaakt worden.

Archief

Lees ook : Ternatse leerlingen stoten door naar kwartfinale Public Speaking Awards


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?