Bankkaartfraudeurs lichten bejaarde dame op

DWORP - Een oudere dame is vorige week in Dworp 3000 euro lichter gemaakt door bankkaartfraudeurs. De politie vraagt om zeer alert te zijn.

 

Een bejaarde dame stapte vorige week het Dexia-bankkantoor langs de Alsembergsesteenweg in Dworp binnen. Ze had er de bedoeling om geld af te halen, maar uiteindelijk zou ze geld verliezen. Twee mannen leidden er haar af, en deden alsof haar kaart was ingeslikt, terwijl ze die eigenlijk hadden gestolen. De ‘behuplzame’ mannen stelden haar voor om haar code nogmaals in te duwen. Later bleek dat de bankkaart helemaal niet was ingeslikt, en dat de mannen al ongeveer voor 3.000 euro hadden afgehaald in het Hasseltse. Normaal gezien krijgt de vrouw een groot deel van dat geld terug via de bank.

Bij de politie is het fenomeen bekend. ‘In Dworp en andere deelgemeenten hebben we al verschillende feiten gehad. Eigenlijk wordt deze vorm van criminaliteit over heel het land bekend, al is het bij ons wat aan het uitdoven’, vertelt commissaris Robert
Vanden Bremt. ‘De oplichters viseren altijd oudere mensen als ze in het bankkantoor geld aan het afhalen zijn. Met een smoes leidden ze hun slachtoffers af, door bijvoorbeeld te zeggen dat ze iets op de grond hebben laten vallen. Van dat moment van onoplettendheid maken ze gebruik om de kaart uit het toestel te halen. Pas dan worden ze echt behulpzaam, door hun slachtoffer te zeggen dat ze hun code best opnieuw ingeven. Op dat moment hebben de daders zowel de kaart als de code, en is het een koud kunstje om elders geld af te halen. We geven iedereen de raad om zich bij het afhalen niet te laten afleiden, en om wantrouwig te zijn tegenover behulpzame mensen. Zorg ervoor dat andere mensen in het bankkantoor voldoende afstand houden, en laat niemand anders aan het toetsenbord komen.’Met behulp van de camera’s in de bankkantoren heeft de politie al daders kunnen vatten. ‘Jammer genoeg staan er altijd nieuwe bendes klaar’, aldus Vanden Bremt.

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?