Leidingwater van 500 inwoners vervuild

OPWIJK - Een vijfhonderdtal inwoners van Opwijk werden van zondagmiddag tot gisterennamiddag aangeraden om het leidingwater eerst goed te koken alvorens het te drinken. De oproep komt er nadat medewerkers van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening afgelopen weekend een vervuiling ontdekten na een routinecontrole in de watertoren langs de Steenweg op Vilvoorde.

Medewerkers van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) sloegen zondagmiddag alarm nadat bleek dat tijdens een routinecontrole van het leidingswater in de Watertoren langs de Steenweg op Vilvoorde enkele normen licht werden overschreden. “De vervuiling werd vastgesteld tijdens een steekproef die elke week gebeurt”, zegt Opwijks burgemeester Lutgard Van der Borght. “Een aantal waarden bleken overschreden, het ging blijkbaar wel om heel lichte afwijkingen die op het eerste zicht helemaal niet aan het water te zien of te ruiken waren.”

Om niets aan het toeval over te laten werd de interne leidingen in watertoren grondig gespoeld, in afwachting van de nieuwe meetresultaten werden inwoners die in de buurt van de toren wonen gevraagd om het kraantjeswater zeker niet op te drinken. “Medewerkers van de VMW hebben zondagnamiddag zoveel mogelijk getroffen gezinnen persoonlijk proberen op te hoogte te stellen. Het ging dan voornamelijk om inwoners van Hulst, een klein deel van de Steenweg op Vilvoorde en de Langeveldstraat, in totaal een vijfhonderdtal personen.”

Onder hen het gezin De Smedt in de Hulst, Danny en zijn vrouw namen voor de zekerheid ook enkele maatregelen. “Het water werd goed gekookt en tijdens het poetsen van de tanden gebruikten we flessenwater”, zegt Danny. “Ook voor het maken van koffie grepen we naar de fles. Verder maakten we ons helemaal niet druk in het probleem, eerst dachten we dat het om gevolgen ging van de grotere verontreiniging in Bierbeek, maar dat bleek helemaal het geval niet te zijn. We hadden er dan ook een goed oog op dat alles snel opgelost zou raken.”

De mensen die de VMW niet persoonlijk kon bereiken kregen een briefje in de bus. Volgens burgemeester Van der Borght kan die communicatie wel nog een stuk beter. “Een aantal inwoners bleken helemaal niet op de hoogte van de problemen en ook ik werd pas maandagochtend op de hoogte gesteld over de verontreiniging. Ik heb de VMW alvast laten weten dat dit in de toekomst sneller en beter moet gebeuren. ”

Tegen 16 uur gisterennamiddag toonden nieuwe testresultaten aan dat geen enkele waarden in het water meer werden overschreden. Hoe het water in de toren verontreinigd raakte is nog niet duidelijk en zal worden onderzocht.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?