Klooster Paterskerk te koop?

HALLE - De Minderbroeders Konventuelen hebben plannen om het klooster aan de Paterskerk te verkopen. Het klooster in de Volpestraat wordt momenteel nog maar door twee paters bewoond. Niemand weet hoe het met het klooster verder moet. “Wij zelf ook niet”, zegt pater Bart. “Maar we weten wel dat we hier weg moeten.”

 

De Paterskerk en het aanliggende klooster in de Volpestraat is niet meer uit het Halse straatbeeld weg te denken. Iedere Hallenaar kent het gebouw en denkt meteen terug aan de populaire pater Pax die er zijn kelder openhield. Al meer dan 150 jaar nemen de Minderbroeders Konventuelen er hun intrek. Maar tegenwoordig leven er nog maar twee broeders in het klooster. Intussen gaat het gerucht de ronde dat het klooster zal verkocht worden, maar daar weten de paters zelf nog helemaal niets van. “Wij zijn zelf nergens helemaal van op de hoogte”, vertelt pater Bart. “Er waren wel gesprekken met een sociale instelling, maar blijkbaar zijn die gesprekken weer afgesprongen.” Pater Bart woont samen met pater Mark nog steeds in het grote klooster, waar ooit ongeveer 25 Minderbroeders Konventuelen verbleven. “Het enige wat wij weten, is dat we hier binnenkort weg moeten”, klinkt het.

 

Dominique Mathieu, de overste van de Halse Minderbroeders Konventuelen, weet wel hoe de vork in de steel zit maar blijft geheimzinnig. “Momenteel is er geen sprake van een officiële verkoop, maar der zijn veel onderhandelingen  aan de gang”, klinkt het vaag. Volgens Dominique Mathieu is de gemeenschap niet zo jong meer, waardoor de toekomst er voor het klooster niet rooskleurig uitziet. “Ik denk dat de bevolking wel doorheeft wat er met het klooster zal gebeuren”, aldus een mysterieuze Dominique Mathieu.

Intussen werd er op het stadhuis ook al gesproken over het klooster in de Volpestraat. “De Paterskerk zelf is niet te koop, want dat is eigendom van de stad Halle”, vertelt burgemeester Dirk Pieters. “Wat er met het klooster zelf zal gebeuren weten wij ook niet, maar wij zijn als stad waarschijnlijk geen vragende partij om het klooster over te kopen”, klinkt het. De burgemeester hoopt wel dat het klooster een mooie bestemming krijgt. “Het zou mij niet verwonderen indien het klooster en culturele of sociale functie krijgt”, klinkt het. Ook pater Bart hoopt dat het gebouw een mooie bestemming krijgt. “Ik zou het leuk vinden indien hier een sociale instelling zijn intrek kan nemen, maar dat ligt natuurlijk buiten mijn bereik”, vertelt de broeder.

 

De Paterskerk en het daarbij horende klooster zijn een van de bekendste gebouwen in Halle. Dat is vooral te danken aan de populaire pater Pax, die er jaren geleden zijn “Paxkelder” openhield. In die kelder waren de jongeren welkom om er een pintje te drinken en van goeie muziek te genieten. Het was dankzij pater Pax dat Paul Severs bij Jean Kluger terecht kwam, die hem meteen lanceerde. Op zaterdag en zondag was de kelder de Halse ontmoetingsplaats voor de jeugd. In 1975 werd de kelder definitief gesloten. Er waren op dat moment maar liefst 4.000 clubleden.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?