Dilkom raakt overvol

DILBEEK - Het gemeentelijke zwembad Dilkom werd de afgelopen paasvakantie heel druk bezocht en dat betekende dat het bordje volzet vaak tegen de namiddag moest bovengehaald worden. Volgens Stef Desmet, directeur van vzw Dilkom, is dat een toestand die al langer bekend is. "Een veel groter probleem wordt wel het schoolzwemmen want voor nieuwe klassen is geen plaats meer", klinkt het. Intussen wordt geopperd voor een tweede zwemkom.

Het gemeentelijk zwembad Dilkom met een maximum capaciteit van 140 zwemmers raakt steeds vaker overvol. Tijdens de afgelopen paasvakantie bleek dat het bordje volzet in de namiddag verschillende keren moest worden bovengehaald. "Dat is eigenlijk een situatie die we tijdens de vakanties al jarenlang kennen", zegt Stef Desmet, directeur van vzw Dilkom. "Eigenlijk is Dilkom groot genoeg voor een gemeente met 30.000 inwoners, in Dilbeek wonen we met 10.000 meer."

Een ander en groter probleem is het schoolzwemmen, waarvan de schema's momenteel eivol zitten. "Het leerlingenaantal in Dilbeek is de laatste jaren gevoelig gestegen en dat merken we maar al te goed", zegt Desmet. "Het zit zelfs al zo dat de schema's van het schoolzwemmen momenteel al zo vol zitten dat er geen plaats is voor een nieuwe klas of school."

Hoe het probleem zal worden aangepakt is niet duidelijk. "We kunnen scholen wel doorsturen naar andere zwembaden zoals dat van Ternat maar dat is verre van ideaal", zegt Desmet. "Een tweede zwembad in Dilbeek zou uiteraard de ideale oplossing zijn maar concrete gesprekken zijn er hierover nog niet. We zijn wel bezig met het onderzoeken en optimaliseren van de huidige situatie."

Peter Op 't Eynde, algemeen directeur van Regina Caeli, weet als geen ander dat er aan het schema voor het schoolzwemmen heel wat gepuzzeld moet worden. "Door het plaatsgebrek zijn de zwemlessen het eerste waar we naar kijken bij het opstellen van onze uurroosters", zegt hij. "Tot nu toe vielen er wel nog geen klassen uit de boot dus wachten we ook af wat de toekomst zal brengen. Het is moeilijk om daar al op vooruit te lopen."

Schepen van sport Luc Deleu erkent de capaciteitsproblemen van Dilkom. "Er is zeker al over oplossingen nagedacht", zegt hij. "Zo is er al een piste overwogen waarin sprak is van de bouw van een tweede zwembad. Dat zou dan bijvoorbeeld bij serviceflats gebouwd worden en zal enkel toegankelijk zijn voor senioren en scholen. Toch zal dat nog een project van lange adem zijn. Voorlopig proberen we wel al zoveel mogelijk niet-Dilbeekse scholen te weren door hen hogere inkomprijzen op te leggen."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?