Frans Peetermans staat niet meer op markten met zijn kaaskraam

DILBEEK/HALLE - Dilbekenaar Frans Peetermans stond vorige week de laatste keer met zijn kaaskraam op de markten van Halle en Dilbeek. Hij was de oudste marktkramer in Halle. Frans wil tegen de grote vakantie ook zijn kaaswinkel in de Dilbeekse Verheydenstraat over laten.

Frans Peetermans (66) heeft na 45 jaar de Halse zaterdag- en donderdagmarkt vaarwel gezegd. Hij stond met zijn kaaswagen tegenover café De Sleutel aan het Halse stadhuis. Zijn dochter  versierde het kraam en zorgde voor een verrassingsreceptie met jenever waarop alle marktkramers afscheid kwamen nemen. Woensdag stond Frans ook de laatste keer op de Dilbeekse markt.

Frans gaat nu zijn echtgenote Jeaninne Coppens (63) helpen in hun laatste kaas en delicatessenwinkel in de Dilbeekse Verheydenstraat. Frans voorouders hielden al winkel op de Spanjeberg. Zijn vader had een kleine groothandel in kaas en bevoorraadde de kruideniers in de streek. Frans ging op de duur ook maar naar de markten. Later opende hij winkels in de Wayezstraatr in Anderlecht, de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden en de Verheydenstraat in Dilbeek. De groothandel werd afgebouwd omdat vele buurtwinkels verdwenen en de grotere winkels hun waren kochten bij grotere leveranciers.Uiteindelijk bleef alleen de Dilbeekse winkel over maar Frans bleef de markten van Halle en Dilbeek van kaas voorzien. Hij wilde nog een tijdje verder zijn kraam uitbaten maar een andere marktkramer vroeg hem of hij zijn plaats in Halle mocht overnemen. “Dat was een goeie gelegenheid om er mee te stoppen en ik ben blij dat iemand, met passie voor kaas, mijn  plaats in Halle in neemt. Het is een jonge marktkramer uit Sint-Kathelijne-Waver. Hij stond in Halle op een, verloren uithoek maar kan nu volop aan zijn trekken komen”, vertelt Frans.

Peetermans helpt nu zijn vrouw in hun Dilbeekse winkel maar ook aan dat verhaal komt binnenkort een einde. ‘We willen graag voor de grote vakantie en overnemer vinden voor de winkel. Je kan het een delicatessenzaak noemen waarvoor wij altijd de beste kwaliteit zochten. We hebben een uitgebreid cliënteel en regelmatig komen ook verenigingen zich hier bevoorraden voor hun kaas- en wijnavonden”, weet Frans.Frans en Jeanine denken dat ze niet in een zwart gaat zullen vallen als hun winkel sluit. ‘Al die jaren hebben we zeer weinig vakantie genomen. Als je verse producten verkoopt kan je je winkel nooit lang alleen laten maar nu gaan we doen wat we ons al die jaren moesten ontzeggen. We gaan nu eindelijk naar tentoonstellingen en optredens in ons Dilbeeks ontmoetingscentrum kunnen gaan, genieten van wat vakantie en uitstappen en eindelijk eens onze tuin aanleggen aan onze woning aan de Itterbeeksebaan”, zegt Jeanine. Kandidaat overnemers kunnen contact opnemen met Jeanine of Frans via tel: 02-569.569.54.82.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?