Klosken draait op volle toeren

SINT-MARTENS-LENNIK  - Vijf jaar geleden werd hoeveherberg Klosken door een besluit van Monumenten en Landschappen van de sloophamer gered. Ondernemer Jan Leysen kocht het historische gebouw van de Antwerpse projectontwikkelaar, die er appartementen wilde bouwen, en begon het te restaureren. De herberg draait intussen op volle toeren.

De plannen van een Antwerpse projectontwikkelaar om de oude hoeve af te breken en er 20 appartementen te bouwen zorgde voor een stevige protestactie. Op de kortste tijd werden er meer dan 2.100 handtekeningen verzameld voor het behoud van ’t Klosken. Er kwamen zelfs protestmails uit de Verenigde Staten binnen. Op 25 februari 2009 viel er op het Lennikse gemeentehuis een brief in de bus waarin Monumenten en Landschappen de sloop van de hoeve verbood wegens de bijzondere architectonische waarde van de dorpshoeve.

Streekgids Guido Dieudonné: “We vreesden dat de appartementen zouden gekocht worden  door welstellende Franstalige Brusselaars maar het afbraakverbod verhinderde dat. Op enkele maanden hebben we een website gelanceerd, werden er petities gehouden, kwamen er parlementaire vragen waarna ’t Klosken plots was gered”.  Lennikenaar en eigenaar van de Meiseniershoeve Jan Leysen trok naar de projectontwikkelaar en kon ‘t  Kloske afkopen. “Mijn vader was afkomstig van Sint-Martens-Lennik en ik kwam er als kind veel op bezoek. Klosken hoort bij het patrimonium van Sint-Martens-Lennik en het was zowat het centrum van lief en leed van het dorp. Ik wilde het weer leven inblazen als horecazaak en was er van overtuigd dat het na een grondige renovatie een winstgevend zaak kon worden. Ik vond een kleine twee jaar geleden de geschikte uitbaters in het gezin van Rudy en zoon Glenn Janssens”, vertelt  Jan Leysen.

Leysens werkt ondertussen verder aan de renovatie van de linker- en rechtervleugel van de hoeve. “De linkervleugel wordt een zaal van twee verdiepingen die kan gebruikt worden als uitbreiding van het café en voor feesten en zal klaar zijn in het voorjaar van 2012. De grote schuur aan de rechterzijde zal afzonderlijk uitgebaat worden maar daar heb ik nog veel werk aan’, zegt Leysen. Aan de rechterkant zijn de bakoven en een kelder ook al afgewerkt. Het is tot vandaag nog niet duidelijk waarvoor die kelder diende.

Ja Leysen is fier op zijn Klosken. “De hoeve staat al op de Ferrariskaart van 1777 maar ik ben er zeker van dat het gebouw er al stond in de achtste of negende eeuw. Toen ik het kocht was de hoeve op vele plaatsen bouwvallig. Sommigen zeggen dat ik gek ben maar ik doe dit graag. Ik ben vooral blij dat ’t Klosken weer draait. De sfeer is hier bijzonder goed.” Leysen wil ’t Klosken pas laten klasseren als de renovatie achter de rug is.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?