Opnieuw handelszaak overvallen

LENNIK - De handelaars van het Lennikse handelscentrum zijn op hun hoede nadat zaterdag een derde handelszaak werd overvallen in evenveel maanden. Zaterdagavond gebeurde er een gewelddadige overval op een nieuwe pizzeria van Antony Guisado op de hoek van de Markt en de Van der Kelenstraat. De zaak was amper sinds 21 januari open.

De zaak van Antony G. was nog maar pas open toen er om 17.30 uur een gemaskerde man naar binnen liep. “De dader gooide mijn tafeltje omver, trok een mes en duwde het tegen mijn hals. Ik riep dat er nog geen geld was maar dat geloofde hij niet. Uiteindelijk moest ik hem de kassa geven. Hij sloeg nog het glas van de deur stuk voor hij verdween in een zware auto met een medeplichtige aan het stuur”, vertelt Antony.

Antony en zijn vriendin kwamen gisteren de pizzeria opruimen. “Ik ben nog zwaar onder de indruk maar denk morgen te heropenen als het glas van de deur hersteld is. Ik hoop dat de veiligheidscamera’s snel in werking komen want het wordt hier gevaarlijk in Lennik”, zucht Antony.

Het is de derde overval sinds tijdens de nacht van 10 november boeven een ramkraak pleegden op de kledingswinkel Devos op de Markt. De daders gingen er toen aan de haal met merkkledij.  Op 23 december “s avonds laat was het zonnebankcentrum Exotic Sun in  de Van der Kelenstraat aan de beurt. Daar werd de bediende bedreigd met een stroomstootwapen. De gemaskerde daders maakten de daginkomsten buit. “Sindsdien is de deur altijd op slot en kijken we eerst wie er aanbelt voor we openen. Ook kapster Agna van hiernaast doet hetzelfde”, verteld de bediende. Begin 2011 werden er ook twee frituren op de Edingsesteenweg in Gooik, op enkele kilometers van Lennik,  overvallen.

De Lennikse handelaars houden hun ogen open want ze zijn bang dat er weer overvallen kunnen gebeuren. “We hopen dat het bij enkele sporadische overvallen blijft maar we vermoeden dat de criminaliteit zich van Brussel naar de omliggende gemeenten verplaatst”, Peter Devos. Sinds enkele maanden hangen er veiligheidscamera’s op en rond de Markt maar die werken nog steeds niet. Volgens Peter Devos zou het veiligheidsgevoel op de Markt al veel kunnen verbeteren als de gemeente de nieuwe verlichting zou optimaliseren. Er staan nu vier verlichtingsmasten maar de spots schijnen alleen maar naar de onmiddellijke omgeving van de palen. Ik heb zelf bijna een overstekende voetganger aangereden omdat ik hem gewoon niet zag door de duisternis. Vroeger was de Markt beter verlicht”.

Burgemeester Willy De Waele (Open-VLD) beaamt de grieven van de handelaars. “Ik vind ook dat de spots meer gespreid kunnen worden maar dat schijnt een onmenselijk moeilijke opdracht te zijn. Ik stoot op een muur van onbegrip bij schepen Etienne Van Vaerenbergh (Lennik-2000)  die zich verschuilt achter de specialisten die de verlichting hebben ontworpen”, zegt De Waele. Schepen Van Vaerenbergh wil nu toch de verlichting laten herbekijken. “Ik ga voort op wat specialisten mij zeggen en we kregen zelfs een pluim omdat er geen lichtpollutie is op de Markt en het Masiusplein. Na twee donkere winters is het misschien toch tijd om na te gaan of de verlichting wel goed gericht is. We verwachten ook dat de veiligheidscamera’s beging maart in werking kunnen treden”.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?