Politiek steekspel over gemeenteraden

ROOSDAAL - De vroegtijdig beëindigde gemeenteraad van vorige week donderdag krijgt steeds een langere staart. Nadat de oppositie eerder deze week de nieuwe datum voor de gemeenteraad op 28 december prikte, beslist het schepencollege nu om ook om drie dagen later een gemeenteraad te organiseren. Het resultaat van een absurd en een voor Roosdaal uniek politiek steekspel.

Dat de laatste loodjes het zwaarst wegen zullen de Roosdaalse gemeenteraadsleden kunnen beamen. In de laatste week van het jaar krijgen de politici immers plots twee gemeenteraden voorgeschoteld. Aanleiding tot de extra gemeenteraad is het stilleggen van de bijeenkomst vorige week donderdag. Toen ontstond een geschil tussen oppositie en meerderheid over de vacature van een nieuwe bestuurssecretaris. De oppositie verliet de zaal waardoor het belangrijke punt over de goedkeuring van de begroting van volgend jaar niet kon besproken worden. Hierdoor moest verplicht nog dit jaar op zoek gegaan worden naar een nieuwe datum.

Een eerste datum werd op dinsdagavond 28 december vastgelegd door de oppositiepartijen. "Voor die dinsdagavond hebben we goedkeuring gekregen van iets meer dan één derde van de gemeenteraadsleden, het wettelijke minimum", zegt N-VA gemeenteraadslid Linda Van den Eede. "Dat de meerderheid nu ook een eigen datum heeft gekozen als een soort van pesterij verbaast mij eigenlijk helemaal niet. Maar mij hoor je niet zuchten, ik zal zeker aanwezig zijn op beide gemeenteraden."

Burgemeester Christine Hemerijckx (CD&V) spreekt zeker niet van een pesterij. "Wij hebben onderling met de partijgenoten eerst goed bekeken wie op welke datum zeker kon komen", zegt Hemerijckx. "Uiteindelijk is beslist om de gemeenteraad op vrijdagochtend 31 december te organiseren. De uitnodigingen van beide gemeenteraden zijn verstuurd, dus normaal zullen ze ook doorgaan. Twee gemeenteraden op een week, dit is volgens mij echt wel een unieke situatie voor Roosdaal."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?