Lenniks Archief verdiept zich in Tweede Wereldoorlog

LENNIK - Het nieuwste infoblad van het Lenniks Archief is helemaal gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Het Archief haalde unieke informatie uit oude documenten maar kon ook veel getuigenissen noteren bij nabestaanden van verzetstrijders.

Jan Van Reepingen en Nadia Van Aelst besloten om het infoblad van het Lenniks Archief helemaal te wijden aan Lennikse verhalen uit “Den Oorlog”. Het idee groeide toen het kerkhof plaats moest ruimen voor een park. “We drongen toen in de erfgoedraad aan om het graf van verzetsstrijder August Van Laethem te bewaren. Toen er vorig jaar een gedenkplaat werd onthuld voor de slachtoffers van een neergestort Britse bommenwerper vonden wij dat er ook iets moest gedaan worden voor Lennikenaren die zich tijdens de oorlog hebben ingezet voor hun land. We hebben een boekje samengesteld om te voorkomen dat hun verhalen verloren gaan”, vertelt Jan Van Reepingen.

Het document heeft het kort over VNV-leider Staf De Clercq en de Oostfronters maar gaat vooral over het verzet. Daarin valt het spannende verhaal en tragisch einde van verzetstrijder August Van Laethem op. Van Laethem hielp mee aan de uitbouw van een geheime zender “Samoyède” die in opdracht van de Belgische regering, in ballingschap,  werd opgericht. Ook in het Pajottenland waren er illegale zenders vertopt. Jachtopziener August Van Laethem uit de Kwaekenbeekstraat was lid van de Inlichtingen- en actiediensten van het geheime leger. Hij verzorgde de radioprocedure, verstopte radioposten en hielp met de “Witte Brigade” Engelse droppingen op te vangen. De groep rond Van Laethem werd begin 1944 opgepakt en gefolterd. Na een verblijf in Leopoldsburg kon Van Laethem weer naar Kwakenbeek maar daar sloeg het noodlot toe wanneer een verloren V1-bom op de hoeve van de familie terecht kwam. August, zijn vrouw Margareta en dochter Maria kwamen om het leven. Hun grafsteen staat naast de Lennikse kerk.

Het Lenniks Archief baseerde zich op geschriften maar zocht ook nabestaanden van verzetslieden op, om alle informatie te controleren. “Zo konden we zelfs enkele fouten rechtzetten”, zegt Nadia Van Aelst. Jan en Nadia bezochten onder meer de 86-jarige Martha Van Laethem, een dochter van August. Zij maakte na de dood van haar vader nog het bombardement van de Antwerpse Cinema Rex, mee, waar er tientallen doden vielen. “Mijn vader heeft veel voor zijn land gedaan en dat ondanks de vele gevaren en angsten die hij doorstond. Wij zullen de oorlog nooit vergeten, je staat er mee op en gaat er mee slapen. Ik ben blij dat dit boekje verschijnt want er staat zelfs informatie in die ik nog niet kende”, zegt Martha.

Het infoblad is te koop voor 8 euro, in de krantenwinkel De Backer op de Markt in Lennik.

  


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?