Eerste ergernissen om GEN werken

TERNAT - Amper een jaar nadat het gemeentebestuur nog liet weten helemaal niet bang te zijn van de komst van de GEN kranen en arbeiders, liggen de kaarten momenteel helemaal anders. Na het waterlek van dinsdag aan de GEN-werf in de Langestraat en het gaslek van gisteren in de Weverstraat komen de eerste ergernissen duidelijk bovendrijven. "Het is elke dag wel iets", klaagt burgemeester Ronald Parys.

De werken voor de de aanleg van het Gewestelijk Expresnet(GEN) begonnen eind vorig jaar in Wambeek. Op Ternats grondgebied moet in totaal over een afstand van 5,5km gewerkt worden aan het spoor. Spoorwegnetbeheerder Infrabel voorziet dat de werken 1.200 kalenderdagen in beslag zullen nemen. Dat die werken nu voor problemen zorgen is niet zo verwonderlijk, in buurgemeente Dilbeek verloopt de samenwerking met de aannemers al langer stroef. Toch had het Ternatse gemeentebestuur er vorig jaar nog een goed oog in, maar dat standpunt lijkt nu stilaan te keren. "De beschadiging van de riolering in de Langestraat zorgde dinsdag nog voor wateroverlast waardoor grote verkeerschaos ontstond", zegt burgemeester Ronald Parys. "Gisteren veroorzaakten de arbeiders een gaslek aan een middendrukleiding in de Weverstraat. Er zo is er elke dag wel iets aan de hand."

De burgemeester pleit voor veel meer zorgvuldigheid tijdens de werken. "Twee dagen op rij zitten we met heel wat problemen, dit is toch niet normaal", zegt Parys. "Van de hulpdiensten vernam ik op de koop toe nog eens dat het gaslek in de Weverstraat het vierde lek op de spoorlijn van de GEN-werken op amper twee weken tijd is. Bovendien houden de aannemers zich niet aan hun verplichtingen om de wegen in de buurt van de werken te reinigen. Vooral het Sibbekensveld ligt er heel slecht bij. Er moet dringend iets veranderen en dat zullen we zeker laten merken tijdens de volgende werfvergadering."

Infrabel woordvoerder Frédéric Petit heeft begrip voor de opmerkingen van burgemeester Parys. "Het zijn terechte opmerkingen, we zullen de boodschap zeker verder verspreiden", zegt Petit. "Iedereen moet immers altijd alert blijven tijdens de werken."

Buurtbewoners van de GEN werken met klachten of vragen kunnen ondertussen terecht op het gratis informatienummer 0800 55 000.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?