Uren schoonmaken na vandalisme in SGI

SINT-MARTENS-LENNIK – Er was gisteren veel extra werk voor de schoonmaak- en onderhoudsploeg van het Sint-Godelieve Instituut. Vandalen hadden een ravage aangericht in de grote refter en op de speelplaatsen. De meeste van de 1060 leerlingen moesten ’s middags hun boterhammetjes in de klas opeten.

Huismeester Jeroen Evens wilde zondagmiddag iets afhalen in de school toen hij zag dat de vuilbakken uitgekieperd waren op de grote speelplaats. Er lag ook achtergelaten sportkledij op een luifel. “Ook de waterkraan op de speelplaats was open gedraaid. Ik besloot een ronde te doen en zag dat er in een lokaal folders waren uitgestrooid en dat alles overhoop lag. De daders hadden ook een overheadproject aan gezet. Ik merkte dat een deur van de refter opengebroken was en dat de grote eetzaal helemaal onder een fijn poeder van twee leeggespoten blusapparaten zat.

 Er waren drankautomaten open gebroken en er lag gemorste drank”, vertelt Jeroen. De huismeester was gisteren nog zwaar onder de indruk. “Vorige week hebben we alles schoon gemaakt en nu ligt alles vol vuil. Ze hebben gewoon geen respect voor andermans eigendom”. De school is aan een grote ramp ontsnapt want de daders poogden ook brand te stichten in de refter. Later kwam aan het licht dat ze ook zwaar sportmateriaal over muren in de tuinen van buren gooiden.

Directeur Michel Magnus liet het schoonmaakpersoneel al om 5.30 uur naar de school komen. Werkmannen Patrick en Thierry ruimden de speelplaats op terwijl Annelies, Cindy en Jos het bluspoeder te lijf gingen. Een eerste poging om het goedje met een stofzuiger op te zuigen mislukte omdat het poeder weer opstoof. De schoonmakers kregen stofmaskers maar die volstonden niet om hen probleemloos te laten werden. Regelmatig moesten ze buiten naar lucht happen. Later gebruikten ze een tuinspuit om het poeder op te ruimen.

 

 

 

 

 

 

Omdat het opruimwerk niet klaar was tegen het middagmaal moesten honderden leerlingen hun boterhammen in de klas verorberen waardoor ook de drankbedeling snel anders moest gereorganiseerd worden.

Buurman Alex Claes (91) stond er gisteren beteuterd bij. De kranige man maakt er een erezaak van om te waken over het SGI. Dagelijks fietst hij rond en in het schooldomein. “Ik heb zaterdagavond nog een ronde gedaan en merkte niets op. Zaterdagnacht hoorde ik niets. Ik woon ook in een andere uithoek”, zegt Alex.

 

   

De politie hoopt met opgenomen sporen de identiteit van de daders te achterhalen. Ze namen voetsporen en vingerafdrukken op. “Ik hoop dat de daders gevonden worden zodat we hen de rekening kunnen doen betalen”, zegt Michel Magnus. Het SGI blijft meestal gespaard van vandalisme. Het bleef beperkt tot een beschadigde deur van een lerarenlokaal en wat schade aan bussen. Vorig jaar werd er ingebroken in het secretariaat.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?