Oud Halle brengt geschiedenis van Hondzocht in kaart

Lembeek - De werkgroep Oud Halle start een onderzoeksproject over de oude kelders van Hondzocht. De oude kelders van vergeten boerderijen en brouwerijen kunnen heel wat vertellen over de geschiedenis van het Lembeekse gehucht.

 “Het aantal kelders wijst erop dat Hondzocht vroeger een belangrijke streek moet geweest zijn”, zegt Luc Lippens van Oud Halle.Nergens anders in Lembeek ziet men zoveel statige oude boerderijen als in Hondzocht. De geschiedenis van de hoeven gaat vaak honderden jaren terug. De wijk nam een belangrijke plaats in de geschiedenis van Halle in. “Denk maar aan de aanwezigheid van de troepen van de prins van Oranje gedurende de veldslag van Waterloo die gewonnen werd op Napoleon”, vertelt Luc Lippens. “Een 17.000 tal soldaten waren toen gelegerd in de hoeven hier om te dienen als reservetroepen in geval van een nederlaag en om de aftocht van Wellington te dekken”, klinkt het. “Spijtig genoeg is er tot nu toe weinig historisch opzoekingswerk rond dit gehucht gebeurd”, zegt Lippens. “Op cartografisch vlak bestaan er niet zoveel sporen van hoe Hondzocht er uitzag de vorige eeuwen”, klinkt het.

Daarom wil Oud Halle nu op zoek gaan naar sporen uit het verleden van de streek. Zo werd er langs de Edingsesteenweg een oude kelder ontdekt. De kelder blijkt enkele honderden jaren oud te zijn en was vroeger een deel van een grote brouwerij.“Vroeger was Lembeek een vrijstaat, dus men kon er volop stoken en brouwen zonder accijnzen te moeten betalen”, vertelt brouwer Frank Boon. “Lembeek was tot in 1796 eigenlijk het Monaco aan de Zenne”, klinkt het. Daardoor ontstonden er herbergen, jeneverstokerijen en grote brouwerijen, zoals in Hondzocht. Maar op het einde van de achttiende eeuw legden de Oostenrijkers de Edingsesteenweg aan en ze ontzagen niets of niemand. De steenweg werd dwars door de boerderijen aangelegd, waardoor de gebouwen moesten verbouwd en verplaatst worden.

Toch bleven er een aantal kelders bewaard. Zo maakt de oude kelder langs de Edingsesteenweg duidelijk dat het gebouw vroeger deel uitmaakte van een groot brouwerijcomplex dat na het faillissement van de laatste brouwer in 1927 werd verkaveld. Een ander deel van de brouwerij werd overgenomen door de familie Devits. Later werd dat deel nog eens overgenomen door Frank Boon. In dat oude stuk van zijn brouwerij wordt vandaag de dag zijn geuze en zijn kriek gestockeerd.Wie de werkgroep Oud Halle wil helpen om het oude Hondzocht beter in kaart te brengen, kan contact opnemen met Ghislain Stas, via het nummer 0497 43 20 72.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?