PIVO-site wordt groene long

ASSE - De herinrichtingswerken op de site van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) starten op 12 april. Het herinrichtingsplan integreert heel wat groen en maakt werk van de heraanleg van de toegangszone tot de site. In totaal wordt er bijna 3,9 miljoen euro geïnvesteerd.

De provincie Vlaams-Brabant heeft de werken toegewezen aan het bedrijf Wegebo. "Zij zullen de PIVO-site herinrichten op basis van de harmonisch parkbeheerprincipes", zegt Jean Pol Olbrechts, gedeputeerde voor het PIVO. "Dat wil zeggen dat we resoluut de kaart trekken van de biodiversiteit en dit integreren in een functionele, groene omgeving met streekeigen beplanting, een gescheiden rioleringsstelsel en het gebruik van duurzame materialen."

Het herinrichtingsplan maakt grotendeels werk van de heraanleg van de toegangszone tot de site. "De site krijgt een toegang met een veilige en vlotte verkeersafwikkeling", gaat Olbrechts verder. "Om dat te realiseren zal de huidige centrale as uitgewerkt worden als een langwerpig beboomd straatplein dat start aan de Relegemsestraat. Bovendien hebben we samen met de gemeente Asse beslist om het verkeer te ontdubbelen. Fietsers en voetgangers krijgen een aparte toegang ter hoogte van de Schapenbaan. De toegang voor het gemotoriseerde verkeer wordt verderop voorzien."

In het plan is ook rekening gehouden met extra parkeermogelijkheden. "Door de omvorming van twee loodsen tot overdekte parkeerruimten, de parkeerruimte op de centrale as en in de nabijheid van het hoofdgebouw, realiseert het plan parkeerplaats voor 330 wagens", zegt Olbrechts.

Om ook in donkere dagen de site goed toegankelijk en veilig te maken, vormt de verlichting en omheining ook een belanrijkg onderdeel van het herinrichtingsplan. "De site zal in grote mate afgesloten kunnen worden, met uitzondering van het groene gedeelte dat opengesteld wordt voor het publiek", zegt Olbrechts. "Omdat het PIVO een aantal activiteiten heeft met eventuele risico's, krijgen enkele gevaarlijke zones een afzonderlijke en hoge afsluiting."

Op 12 april zullen de werken effectief starten, ongeveer een jaar later moet het herinrichtingsproject afgewerkt zijn. Burgemeester Koen Van Elsen is alvast heel tevreden met de investeringen. "Het wordt een hele verbetering voor de PIVO site. Ook de buurtbewoners zijn tevreden, zij krijgen immers een mooie groenzone naast de deur."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?