Opbrengst pensenkermis Don Bosco naar nieuwe gebouwen

HALLE - De zevenveertigste pensenkermis van het Don Bosco Instituut in Halle zal wellicht zo'n 9.000 bezoekers trekken. Daarmee is het een van de grootste pensenkermissen in Vlaanderen. Nieuw dit jaar zijn het tiramisudessert en de kans om een cruise te winnen. De opbrengst gaat naar een spaarfonds voor de bouw van nieuwe infrastructuur. De werken daarvoor starten dit jaar al. Deze week gaan de voorbereidingen voor het eetfestijn de laatste rechte lijn in. Dat betekent heel wat voor zo'n grote pensenkermis. Zo wordt het atelier van de afdeling houtbewerking deze week tijdelijk een frietkot. “Er wordt speciaal een grote dampkap geplaatst in het atelier”, zegt directeur Michel Brynaert. “Alleen al voor het schenken van de drank is een volledige ruimte gereserveerd. We hebben dan ook zo'n 1.300 liter cola, 900 liter bier en 600 liter water besteld”, zegt de directeur.

De opbrengst van het eetfestijn gaat naar de bouw van nieuwe labo's en werkplaatsen en naar de renovatie van het gebouw waar de richtingen elektriciteit, elektronica en het BuSO in ondergebracht zijn. “Enkele klassen zullen grondig gerenoveerd worden en een gebouw zal bijna volledig ontmanteld worden om energiebesparende werken uit te voeren. Die werken zullen wellicht in de grote vakantie starten. Daarnaast komt er een nieuw gebouw van 60 op 30 meter en drie niveau's hoog. Die werken starten wellicht in het najaar”, zegt Michel Brynaert. Normaal wordt 60% van die werken, die bijna 9 miljoen euro kosten, gesubsidieerd door Agion. Het resterende bedrag betaalt de school met de opbrengst van vorige en toekomstige pensenkermissen.

En die opbrengst is niet niks, al wil Michel Brynaert het precieze bedrage liever niet kwijt. Al zeggen de hoeveelheden besteld eten al genoeg. Niet minder dan 2.500 kaaskroketten, 7.000 pensen, 400 kilo ossentong en varkensvlees, 150 kilo champignons, 2.000 kipfilets, 2.500 kilo frieten en 120 kilo mayonaise zullen tijdens het weekend verorberd worden. Het gaat er alleszins al minder bloederig aan toe dan vroeger. “Bij de eerste pensenkermissen werden de varkens hier nog ter plaatse geslacht. Praktisch alle vlees werd toen gebruikt voor de pensen”, lacht de directeur.Verder is er nog 1.300 liter cola, 900 liter bier en 600 liter water besteld.

Ook dit jaar staat er weer iets nieuw op het menu. “Door elk jaar iets nieuw in te voeren, willen we van het boerenimago dat rond een pensenkermis hangt afgeraken. Sinds vorig jaar kunnen de mensen een echte dame blanche bestellen, en dit jaar komt daar nog tiramisu bij”, vertelt Michel Brynaert. “Bovendien maakt iedereen die een lotje koopt voor de tombola kans om een cruise naar Zuid-Europa te winnen.”

Niet enkel de bezoekers van de pensenkermis, maar ook de leerlingen maken kans op mooie prijzen. Wie de meeste kaarten verkoopt, kan kiezen uit prijzen zoals een televisie, een minilaptop of een MP3-speler. “Vorig jaar had de winnaar zo'n 300 kaarten verkocht. Wie een kaart koopt maakt trouwens kans op een extra mooie prijs, zoals een DVD-speler en zelfs een reis.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?