Vanaf volgend jaar kerstmarkt in Sint-Pieters-Leeuw

SINT-PIETERS-LEEUW - Na het succesverhaal van de jaarmarkt, de wekelijkse markt en Leeuw Ringt krijgt Sint-Pieters-Leeuw vanaf volgend jaar wellicht ook een eigen kerstmarkt. Op 23 december zal er al een feestmarkt zijn, met een stalletje, gratis chocomelk en glühwein en muziek.  

Op de woensdag voor kerst zal er in Sint-Pieters-Leeuw al de eerste aanzet zijn naar de organisatie van een kerstmarkt. De wekelijkse markt wordt dan twee dagen vervroegd en zal baden in een kerstsfeer. Nog geen chalets of typische kerstartikelen, maar wel al gratis chocomelk en glühwein van het gemeentebestuur. De bedoeling is om de kerstmarkt elk jaar een beetje uit te breiden.

 

“Ook een tiental jaar geleden was er al een kerstmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. Dat was erg gezellig, onder anderen omdat er muziek uit de klokkentoren weergalmde. Maar al snel werd dat meer een voddekensmarkt, met textiel en dergelijke. Terwijl we nu echt enkel kerstartikels op de markt willen,” zegt Bruno Crokaert, marktleider van Sint-Pieters-Leeuw.

 

De marktleider trekt dit jaar al volop op onderzoek uit in andere gemeenten. “We gaan eens kijken wat er mogelijk is in Sint-Pieters-Leeuw en wat er het beste past in onze gemeente,” vertelt Bruno Crokaert. De Rink rond de kerk, die volgens schepen Van Ruysevelt enig is in Vlaanderen en waar ook de andere markten plaatsvinden, leent zich alleszins perfect tot het inrichten van een kerstmarkt. “Waarschijnlijk kunnen er zo'n 50 à 60 chalets opgesteld worden. We moeten ook nog uitzoeken of we er een of meerdere dagen van maken en of het al dan niet in het weekend zal doorgaan,” vult Bruno Crokaert aan.

 

De organisatie van een kerstmarkt is een van de laatste stappen van Sint-Pieters-Leeuw om de markten in de gemeente nieuw leven in te blazen. Zo'n tien jaar geleden werd hiertoe de eerste aanzet gegeven, maar sinds een paar jaar nemen de inspanningen toe. “Ik haal graag zaken uit de koelkast en de markten in Sint-Pieters-Leeuw zijn een goed voorbeeld,” zegt schepen Luc Van Ruysevelt. “We wonen in een gemeente aan de rand van Brussel en dan is het niet eenvoudig om mensen te interesseren in hetgeen er reilt en zeilt in de gemeente. Op de markt komen de mensen samen en zo wordt het sociale contact bevorderd,” vertelt schepen Van Ruysevelt nog.

 

Voorlopig is het marktbeleid een succes. “Bijna overal gaan de markten achteruit, maar in Sint-Pieters-Leeuw gaat het steeds beter. De jaarmarkt bestreek dit jaar een traject van wel vier kilometer en we kregen zo'n 40.000 bezoekers. Dat was een enorm succes,” vult Bruno Crokaert nog aan. Naast de kerstmarkt staat er bovendien nog een ander idee op het programma. Vanaf begin maart zal de wekelijkse markt elke derde vrijdag van de maand waarschijnlijk samenvallen met een echt antiek- en brocantemarkt.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?