Biogasboer Bayens mag bouwen

TERNAT – Met de definitieve bouwvergunning van Vlaamse minister Philippe Muyters op zak, kan boer Rudy Bayens zijn droom om een biogasinstallatie te bouwen eindelijk waarmaken. Dankzij de verlossende beslissing vallen jaren tegenkanting van de gemeente en enkele buurtbewoners van zijn schouders. “Eindelijk kan ik weer goed slapen,” klinkt het opgelucht.

Wat voor melkveehouder Rudy  Bayens jaren geleden begon als een droomplan om een biogasinstallatie op zijn erf te plaatsen, leek de laatste jaren steeds meer op een donkere nachtmerrie. “Het voorafgaand studiewerk, opstellen van het businessplan en de procedureslag samen heeft door tegenkanting van het gemeentebestuur en enkele buurtbewoners zeven lange jaren in beslag genomen”, zegt Rudy Bayens. “Toen ik mijn plannen voor het eerst op tafel legde was ik een pionier op het vlak van biogas, inmiddels staan er in de regio al her en der al enkele installaties.”

Geen Champagne

Ondanks dat Rudy de bouwvergunning op zak heeft blijft hij heel voorzichtig. “Je zal de Champagnekurken hier nog niet horen knallen”, zegt hij. “Dit plan begon als een droom, maar door de jaren heen heb ik het afgeleerd om te dromen. Het goede nieuws dringt eigenlijk nog niet goed door. Deze vergunning is dan ook veel meer dan enkel een papiertje, het is een enorm gewicht dat van onze schouders valt.”

De volgende stap van de boer is de bouwprocedure stilaan in gang zetten. “Ook dat zal allemaal stap voor stap gebeuren”, zegt Bayens. “Door de vele jaren zal ik bijvoorbeeld mijn businessplan al moeten hertekenen. Een lening bekomen zal nu door de crisis veel moeilijker worden dan vier jaar geleden. Wat vast staat is dat ik pas gerust zal zijn als de installatie er staat.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?