Vandalen teisteren voetbalkantine

GROOT-BIJGAARDEN - De voorbije twee weken kreeg de voetbalkantine van VC Groot-Bijgaarden zes keer ongewenst bezoek over de vloer. Vandalen brachten er in het afgelegen gebouw vernielingen aan en stalen drank. Voor de club is dat een zware financiële domper, dus besloot een bestuurslid in te grijpen. Hij riskeert nu zelf gerechtelijke vervolging.

“Meer dan wat drank en chips werd er nooit gestolen bij de inbraken”, zegt jeugdverantwoordelijke Chris De Weghe. “Er valt hier ook niks meer te rapen. Maar onze kantine was wel telkens helemaal overhoop gegooid. Nadat ze het raam van de deur ingooiden, werden binnen de glazen van de rekken gesleurd, bakken drank werden omgekieperd en de flesjes Duvel als projectiel gebruikt om op de grote ramen te gooien. Die zijn gelukkig niet gebarsten, maar de kantine leek wel een slagveld.”

Telkens weer moesten de vrijwilligers die de club draaiende houden met emmer en dweil aan de slag. “Mensen stonden hier met tranen in de ogen te zwoegen om alles weer toonbaar te krijgen”, zegt Chris. “Voor ons is zo’n vandalisme een harde klap.” Maar ook financieel weegt het zwaar door voor een club die haar inkomsten haalt uit eetfeesten en de opbrengst van de kantine. “Veel geld hebben we als vzw niet”, weet Jean Van Der Smissen. “Al die bakken vervangen is een dure grap en door de kapotte flesjes zijn we het geld voor het leeggoed ook kwijt. Gelukkig betaalt de gemeente de herstellingen aan het gebouw.”

Het vandalisme meer dan beu besloot Chris zelf het heft in handen te nemen. “Op een nacht ben ik hier blijven slapen”, vertelt hij. “En ik had geluk. Ik werd wakker gemaakt door de plank die weer eens uit de deur werd getrapt en op de grond kletterde. Toen die jonge kerel om de hoek kwam heb ik hem vastgegrepen, maar ik kreeg meteen enkele stevige klappen. Natuurlijk sloeg ik zelf ook terug, maar blijkbaar iets te hard want ik heb nu zelf een pv gekregen voor slagen en verwondingen. De omgekeerde wereld!”

De jongeman heeft intussen wel volledige bekentenissen afgelegd. Hij geeft toe er in de afgelopen twee weken zes keer te hebben ingebroken om er de kantine overhoop te halen en vernielingen aan te brengen. Zijn verklaring dat hij dat steeds alleen deed wordt door de politie op ongeloof onthaald. Er wordt dus nog steeds gezocht naar medeplichtigen. Daarvoor zijn er concrete sporen, maar wie informatie heeft, mag contact opnemen met de lokale politie.

De voetbalclub vraagt dat de gemeente een aluminium poort voor de deur laat plaatsen, zodat er niet meer ingebroken kan worden. “Dat zou goedkoper zijn dan telkens de ramen te moeten herstellen”, zegt Chris. Schepen van sport Luc Deleu belooft de zaak op het schepencollege te bespreken.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?