Twaalf gewonden na botsing tussen MIVB en de Lijn

ANDERLECHT - Op het Baraplein is gisteren een bus van de Lijn ingereden op een tram van de MIVB. De hulpdiensten brachten twaalf licht gewonden naar drie ziekenhuizen. De buschauffeur verleende geen voorrang aan de tram.

De gelede bus 171 van De Lijn was op weg naar de halte van het Zuidstation en moest de tramsporen overrijden op het ogenblik dat tram 81 van de MIVB kwam aangereden. Het kwam tot een aanrijding waarbij beide voertuigen aan de voorzijde zware schade opliepen. Door de klap ontspoorde de voorste wielen van de tram. In de tram liepen negen passagiers lichte verwondingen op. De bestuurder werd gewond aan het been. In de bus werden de bestuurder en een passagier licht gewond. Ziekenwagens brachten de slachtoffers naar drie ziekenhuizen in Anderlecht en Brussel. “Het waren allemaal licht gewonden waarvan de meeste uit voorzorg naar het ziekenhuis zijn gebracht. Onze chauffeur raakte gewond aan het been. Hij kreeg bijstand van onze sociale dienst”, zegt woordvoerster Ann Van Hamme van de MIVB.

Het tramverkeer was door de botsing onderbroken en de MIVB zette pendelbussen in tussen het Zuidstation en het Albert-I-plein. Het duurde nog een tijdje voor de tram kon weg gesleept worden. Een zware takelwagen van de MIVB hielp het ontspoorde rijtuig weer in de rails maar toen bleek dat de wielen blokkeerden. Arbeiders plaatsten kleine sleepwieltjes onder de tramwielen om de 30 ton zware tram te helpen weggeslepen.

 

Volgens directeur Jean-Pierre Alvin van de MIVB is het duidelijk dat de bus voorrang moest geven aan de tram. “Vermoedelijk was de buschauffeur verstrooid toen hij de trambedding over reed”. Een tram heeft altijd voorrang en voor de trambedding staan er bovendien omgekeerde driehoeken.

Bij De Lijn is er nog geen duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval. “Onze bus is vetrokken aan Kapellekerk en was op weg naar Brucom in Sint-Pieters-Leeuw. De chauffeur raakte gewond aan het been en is helemaal over zijn toeren. De man werd opgevangen door onze controleurs en onze maatschappelijke dienst. Hij kon nog niet veel zeggen. De politie moet het onderzoek voeren en het is wachten op het resultaat van het onderzoek”, zegt Karen Van de Plas van De Lijn.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?