Jonge leraar mag eerste fruit persen in Baljuwhuis

GAASBEEK - Thijs Tanghe heeft met  zijn splinternieuwe fruitpers 2000 kilogram appelen geperst op het domein van het baljuwhuis in Gaasbeek. De 24-jarige leraar uit Oedelem trekt met zijn mobiele fruitpers zowat het hele Vlaamse land rond.

Eigenaar van het baljuwhuis Piet Van Waeyenberge kan nu voor het eerst appelsap drinken van de vele appels uit zijn boomgaard. Ieder jaar zag hij een grootdeel van zijn appeloogst verloren gaan omdat het fruit niet kon verwerkt worden. “Ik las in Het Laatste Nieuws over een jonge man die een mobiele fruitpers ontworpen had en liet hem naar hier komen. Hij kan 2.000 kilogram appelen persen van mezelf en van vrienden zoals acteur Filip Peeters die in Sint-Martens-Lennik woont”, vertelt  Piet Van Waeyenberge.

Thijs plaatste een klein verwerkingsbedrijfje op een aanhangwagen. De machines ging hij onlangs ophalen in Oostenrijk en Duitsland. Het fruit wordt eerst gewassen en verhuist dan naar de persmachine. De droge pulp valt in een opvangbak terwijl het sap lichtjes wordt gepasteuriseerd. Even later vloeit de gezonde drank in vijfliterzakjes die dan in een kartonnen doos verdwijnen. Het sap kan dan twee jaar bewaard worden.

Piet Van Waeyenberge gaat de pulp uitstrooien in het bos om het wild te voederen. “Voor het oogsten moeten we gewoon maar aan de bomen schudden en de appels oprapen. Het is allemaal onbespoten fruit dat nu door het droge weer veel vroeger rijp is. Veel appels vielen al spontaan van de bomen.. Vroeger gingen die allemaal verloren. We gaan wel andere appels bewaren. Het is een mooie activiteit waarbij je vrienden en kinderen kan betrekken”, zegt Piet Van Waeyenberge.

Thijs Tanghe gaat deze dagen nog werken in opdracht van het Regionaal Landschap en krijgt ook vele vragen uit de streek rond Brussel. “Het is twee maanden zeer intens werken per seizoen”, zegt Thijs Tanghe. Hij kreeg gisteren hulp van zijn vriendin Celine Buleke en van zijn vader Jef Tanghe.

De jonge leraar vraagt 1,1 euro per liter verwerkt sap. Er moet wel minstens 75 kilograp fruit aangeboden worden maar dat kan geen probleem zijn want een hoogstamboom levert als snel 200 kilogram op. Nu is er veel aanbod van appelen en peren maar de installatie kan ook aardbeien, pruimen, rabarber en bassen aan. Het sap blijft bij de eigenaar.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?