Buren doen vrachtwagens slalommen

ITTERBEEK - Bewoners van de Doylijkstraat hebben hun wagens op de weg geplaatst om te protesteren tegen de vele vrachtwagens van de GEN-werken die snel over de weg rijden met vrachten steenslag. Ondertussen zijn er ook klachten over schade door vallende stenen. De buren gaven gisteren ook een petitie af aan het schepencollege.

De buren haalden om 6.30 uur een tiental wagens van hun opritten en plaatsten ze op de weg als snelheidsvertragende hindernissen. In het begin waren enkele bestuurders verrast door de onverwachte hindernissen op een weg waar normaal niemand zijn wagen durft parkeren. De actie had als resultaat dat het verkeer er heel wat trager verliep. Toch konden sommige chauffeurs nog soepel tussen de vrachtwagen laveren, anderen weken uit naar het fietspad om toch nog snel langs te kunnen rijden.

Bewoonster Lieve Sienaert: “De mensen zijn het niet gewoon hier geparkeerde wagens tegen te komen. Iemand beweerde dat we hier niet mogen staan maar dat is onterecht. Sommigen toeterden uit protest maar we zien dat iedereen veel trager rijdt. Onze actie toont aan dat er snelheidsremmers nodig zijn. Anders wordt er hier gereden als op een snelweg”. Dat de actie vruchten afleverde ondervond ook schepen Luc De Leu die toevallig langs reed. “Deze actie is echt efficiënt”, beaamde de scheppen. De Leu gaat voorstellen om de aanvoer naar de werk ook pas toe te laten vanaf 7 uur. Hij wil ook dat de vrachtwagens meer de werfwegen gebruiken om de straten te ontlasten.

 

De jongste dagen liepen enkele wagens in de Doylijkstraat schade op door stenen die van vrachtwagens vielen. Een auto reed er op een steen waardoor een band werd beschadigd wat de eigenaar 400 euro kostte. Een steen verbrijzelde ook een ruit van een wagen. Gisteren zagen we dat geen enkele vrachtwagen de beschikbare afdekzeilen gebruikte om te beletten dat er stenen van de vrachtwagens zouden vallen. Een bewoner van de Doylijkstraat, die thuis kwam van vakantie, stelde vast dat in zijn woning een luster naar beneden viel en dat een spiegel scheef hing. De vrachtwagen veroorzaken zware trillingen als ze door putten in het wegdek rijden.

 

Een delegatie van buurtbewoners gaf gisteren ook een petitie af aan het schepencollege. “We We protesteren tegen de tientallen vrachtwagens ie hier tussen 6 en 18 uur voorbijrijden die onze levenskwaliteit en de kwaliteit van onze woning hypothekeren.  We vragen snelheidremmende maatregelen, een snelheidsbeperking tot 50 km/u. en  regelmatige controles. We willen ook dat de vrachtwagens pas vanaf 7 uur mogen rijden”, zegt Lieve Sienaert.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?