Mensensmokkelaar krijgt 30 maanden cel

BRUSSEL - Een Ethiopische man is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en zes maanden en een boete van 11.000 euro voor mensensmokkel. De Afrikaan werd drie maand geleden in Zaventem opgepakt toen hij een groep landgenoten begeleidde die illegaal het land inkwam.

 

De man was op weg naar Zweden omdat zijn vrouw daar woont. “Hij werd in zijn thuisland aangesproken door een invloedrijke man”, vertelt zijn advocate Mieke Thijssen. “Die beloofde mijn cliënt dat hij de financiële kosten voor zijn visum voor Zweden zou regelen via de Belgische ambassade, indien hij een tiental Ethiopiërs zou begeleiden naar het Afrikamuseum in Tervuren. Mijn cliënt dacht dat de groep daar ging meewerken aan een project.”

 

Toen de Afrikaanse vlucht landde op de luchthaven van Zaventem, werd de hoog opgeleide Ethiopiër meteen opgepakt. Hij vertelde de speurders de identiteit van zijn opdrachtgever, maar die werd nooit opgepakt.

De correctionele rechter veroordeelde bij verstek de opdrachtgever tot een straf van vijf jaar cel en een boete van 55.000 euro. De openbare aanklager vorderde zijn onmiddellijke aanhouding.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?