Wordt dorpsplein eindelijk heraangelegd?

SINT-MARTENS-BODEGEM -  Goed 30 jaar nadat de gemeenschaps raad voor het eerst wees op de erbarmelijke staat van het dorpsplein zijn er alweer plannen om eindelijk werk te maken van de heraanleg. Op de gemeenteraad van gisteren werd het aanbestedingsdossier om technische redenen uitgesteld, maar in principe moeten de werken in 2010 beginnen. Piet Verhasselt van de gemeenschapsraad gelaten af. Na dertig jaar kunnen enkele maanden uitstel er nog wel bij.

Meteen na de fusie in 1977 werd vanuit het Bodegemse verenigingsleven de verfraaiing van het dorpsplein bovenaan de agenda geplaatst door de pas opgerichte gemeenschapsraad, die de belangen van de kleine deelgemeente wil behartigen. “De communicatie met de gemeente verliep echter meestal stroef”, betreurt Piet. “De meeste beslissingen moesten we via de pers vernemen, hoewel we voortdurend met wensenbundels naar de wisselende besturen stapten met steeds het dorpsplein als een speerpunt.”

Verschillende keren leek er ook schot in de zaak te komen. In 1985 werkte de gemeenschapsraad zelf plannen uit, maar die belandden ergens in een lade en werden pas in 1994 weer boven gehaald na een actie waarbij het plein vol afgedankte kerstbomen werd gezet. De komst van Solleveld deed ze echter snel weer in de kast belanden. “De gemeente meldde dat Bodegem met het Solleveld al genoeg investeringen had gekregen”, weet Piet. “Flagrant, maar ook Aquafin- en rioleringswerken waren een gedroomd excuus om niks te doen.

Na de Aquafinwerken in 2002 bleek er plots weer interesse vanuit de gemeente te zijn. “De administratieve molen werd in gang gezet en er waren zelfs mooie plannen gemaakt”, herinnert Piet zich. “Dat moesten wij helaas in de krant lezen, dus besloten we zelf een informatievergadering te beleggen waarop de architect de plannen kwam toelichten. Na die vergadering werden de plannen weer opgeplooid en samen met de opmerkingen van de Bodegemenaren weer opgeborgen. Tot vandaag hebben we er niks meer over gehoord. Dat gebrek aan communicatie over waarom zo’n dossier steeds uitgesteld wordt, heeft ons als gemeenschapsraad altijd enorm gestoord.”

Met de extra investeringen die de gemeente voorziet voor de dienst openbare werken is ook het dorpsplein terug op de agenda geplaatst. “Dat zo’n dossier 25 jaar moet aanslepen is niet correct”, zegt Piet. “Wanneer je Bodegem binnenrijdt langs glooiende landschappen en hoppevelden kom je hier plots in een woestijn terecht, met een kaal vol putten en een hoopje klei dat ooit een lemen huisje was. We hopen dan ook dat het plein geen veredelde parking wordt, maar een plek waar de gemeenschap iets aan heeft. Ik ben er zeker van dat je met een gezellig ingericht dorpsplein niet ver moet gaan zoeken om het mooiste dorp van Vlaanderen te vinden.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?