Manu bestaat kwarteeuw

TERNAT - Eetkroeg Manu, recht tegenover het gemeentehuis van Ternat, viert zaterdag zijn 25 jarig bestaan met een spetterend feest. In een kwarteeuw is de zaak die ooit begon als een klein café uitgegroeid tot een eetkroeg met naambekendheid ver buiten de gemeentegrenzen. De zaak werd zelfs een begrip, want wat vroeger klonk als “We gaan bij Manu”, is nu voor de jeugd “We zitten in Manu”.

De naam Manuel D’Hose doet misschien bij weinigen een belletje rinkelen, maar wie van Manu spreekt in Ternat en omgeving zal op heel wat meer weerklank kunnen rekenen. Manu startte zijn café officieel op 14 april 1984 als 24-jarige knaap in een pand langs de Gemeentehuisstraat nr26. “Voorheen was het een café met een schoenmakerij”, zegt Manu. “Er was ontzettend veel werk in het pand, maar dat hield mij niet tegen om door te gaan. In tegendeel, met de financiële hulp van mijn vader, en een harde werkkracht als Johan Van Cauter aan mijn zijde viel alles uiteindelijk vlot in zijn plooi.”

Het café was in de beginjaren vooral het trefpunt van heel wat volleybalclubs in de buurt. Een schot in de roos zo bleek, want nog geen tien jaar na de opening had Manu de kans om uit te breiden, hij kocht de twee aangrenzende huizen naast het café op. “Met de extra plaats die we creëerden, groeide het café stilaan uit tot een eetkroeg. We serveerden van in de beginjaren al kleine gerechten, maar ik besloot met een vaste kaart en seizoengerechten te werken en volgde als kok vier jaar avondschool bij Elishout.”

 

Aan nog verder uitbreiden denkt Manu niet meer. “Je moet je grenzen kennen”, zegt hij. “Lichamelijk zit ik eerlijk gezegd al over de top. Maar ik ben fier op wat ik verwezenlijkt heb, in de streek zijn er niet veel cafébazen die in 25 jaar hun zaak op zulke wijze uitbreiden en nog steeds elke dag zelf paraat in de zaak staan."

 

De laatste jaren vinden vooral veel jongeren ’s avonds de weg naar Manu, toch is de kroeg een begrip bij alle bevolkingslagen. “Overdag en vooral donderdags tijdens de markt krijgen we veel oudere klanten over de vloer”, gaat Manu verder. “Dat Manu een begrip in de streek is geworden merk je vooral aan de manier waarop mensen zeggen dat ze bij ons iets komen eten of een glas drinken. De oude garde zei vroeger altijd “We spreken af bij de Manu”, tegenwoordig zegt je jeugd al makkelijker “We zitten in de Manu. Het draait dus minder om mij, maar meer om de locatie.”

 

Op zaterdag 20 juni viert Eetkroeg Manu zijn 25-jarig bestaan met optredens, vuurwerk en pintjes aan een euro.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?