Tramsite opent na 10 jaar terug de deuren

SCHEPDAAL - Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na 10 jaar opent de gerenoveerde tramsite op de Ninoofesteenweg opnieuw haar deuren voor het grote publiek. Vanaf 1 juli kunnen bezoekers een kijkje nemen in het verleden van de Belgische trams. Van het koninklijk rijtuig van Leopold II tot een houten wagon, ze staan klaar om hun geschiedenis prijsgeven.

“Er moest heel wat opknapwerk gebeuren aan de site. Zo moesten alle daken van de verschillende loodsen hersteld worden, was er nood aan stabiliteitswerken en moesten we een vochtprobleem van de baan helpen”, vertelt site-coördinator Wim Stuyvers. “Maar na tien jaar is het zover. Het is de bedoeling dat de mensen een bezoekje kunnen brengen aan de trams met een audiogids die beschikbaar  zal zijn in verschillende talen. Veel later kunnen mensen waarschijnlijk ook een ritje maken met de trams, al zullen we daarvoor nog heel wat onkruid moeten wieden en de ondergrond aanpassen, want de sporen moeten volledig vrijgemaakt zijn. Maar daar vinden we wel een milieuvriendelijke oplossing voor.”

 

In de toekomst zullen delen van het terrein ook voor privéfeesten kunnen gebruikt worden en komt er een uitbating van een café of brasserie in loods 1. “We noemen ons dan bewust tramsite en niet trammuseum omdat we meer willen zijn dan dat”, aldus Stuyvers.

 

Wim Stuyvers is geen onbekende in het Dilbeekse verenigingsleven. Hij woont zelf ook in Schepdaal is lid van vzw Dilbeeks Erfgoed en de werkgroep toerisme. “Nu de tramsite coördineren is dan ook een erg bijzondere taak”, zegt hij. “Maar we hebben heel wat troeven om er opnieuw een toeristische trekpleister van te maken.”

De geschiedenis van deze site gaat terug tot in 1887. Toen bouwde de NMVB een tramstelplaats in Schepdaal. Hier vond het rollend materieel van de buurttramlijn Brussel-Schepdaal een onderkomen. In 1962 werd de stelplaats afgeschaft en kwam er een museum over het buurtspoorwegverkeer. De site is erg compleet, met een stationsgebouw, een watertoren, een zandoven, een lampenmagazijn, een smidse en drie loodsen. In die loodsen staat een prachtige collectie tramstellen die iedere tramliefhebber moet gezien hebben. “Het koninklijk rijtuig van Leopold II wordt ons absolute pronkstuk”, besluit Stuyvers. “Maar we hebben ook een tram die nog op de Ninoofsesteenweg reed in de collectie.”

Je kan de tramsite bezoeken van 1 juli 2009 tot 31 oktober 2009 op woensdag, vrijdag, zondag en feestdagen telkens van 13u30 tot 17u30. Erfgoed Vlaanderen zoekt nog vrijwilligers die mee willen helpen om de site open te houden. Kandidaten kunnen zich melden via mail bart.jonckheere@erfgoed-vlaanderen.be of via het nummer 03/212.29.75.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?