Bioboer Bayens heeft vergunningen beet

TERNAT - Nadat de provincie vorige week de milieuvergunning voor het landbouwbedrijf van Rudy Bayens langs de Pangaardestraat goedkeurde, besliste het Ternatse schepencollege dinsdagavond dat het beroep tegen de bouwvergunning van zijn biogasinstallatie zal worden ingetrokken. Boer Bayens, die door zijn plannen jaren tegenkanting kreeg van de gemeente en buurtbewoners, kan eindelijk beginnen dromen van de eerste bouwwerken.

De beslissing van het schepencollege om het beroep tegen de bouwvergunning in te trekken komt niet zo onverwacht. Burgemeester Ronald Parys (LVD) had eerder verklaard dat de gemeente haar beroep bij Vlaams minister Dirk Van Mechelen zou intrekken indien de provincie de nieuwe milieuvergunning zou goedkeuren. “De grote bekommernis van de gemeente waren de mobiliteits- en veiligheidsproblemen, en ook de lawaai- en geurhinder die de installatie met zich zou meebrengen”, zegt burgemeester Parys. “Maar nu de provincie met het uitreiken van de milieuvergunning duidelijk maakt dat die bezorgdheid voor niets nodig is, leggen we ons bij die beslissing neer. Als gemeente zien wij er ons nu wel toe verplicht om het reilen en zeilen rond de biogasinstallatie zeer grondig op te volgen, en bij overlast melding te maken.”

Boer Rudy Bayens mocht dankzij dit nieuwtje al een tweede keer juichen deze week. “Qua vergunningen ben ik nu volledig in orde om met de bouw van mijn installatie te beginnen”, zegt een opgeluchte Bayens. “Dit lijken alvast grote stappen in de goede richting. Maar omdat ik het nieuws nog niet officieel heb ontvangen, blijf ik voorzichtig. In dit dossier is wel al vaker gebleken dat het bij elke beslissing steeds spannend afwachten is op de reactie van enkele buurtbewoners. Toch heb ik het gevoel dat ik binnenkort eindelijk mag beginnen bouwen. ”

Werkgroep Terlinden, die de ontevreden buurtbewoners vertegenwoordigt, laat alvast weten dat ze alle middelen zullen aanwenden tot de plannen voor de biogasinstallatie van tafel zijn. Volgens de werkgroep blijft de installatie een industrieel complex dat niet thuishoort in landbouwgebied.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?