Winterellende : werken in de vrieskou

TERNAT / DILBEEK - Op de spekgladde wegen was het gisteren zelfs voor ervaren bestuurders niet altijd makkelijk rijden. Toch waagden sommige postbodes bijna hun leven om tijdig pakjes, brieven en kranten rond te delen. De leerlingen die motorrijlessen bij rijschool Dewulf volgden mochten dan weer helemaal de baan niet op. Onze reporter trotseerde de vrieskou en ging op reportage.

"Lesmotoren blijven op stal"

TERNAT - Rijschool Dewulf speelde op zeker en schrapte uit veiligheidsoverwegingen een deel van hun geplande autorijlessen, de motorrijlessen vielen zelfs allemaal weg. “Ruw geschat gaat het toch om 20% van alle autorijlessen die niet doorgaan”, zegt Johan Dewulf. “In de meeste gevallen zijn het start-,stop- en schakellessen die normaal gegeven worden in de kleine straatjes, maar ook de manoeuvreerlessen op ons privé-terrein in Sint-Katherina-Lombeek kunnen door de barre omstandigheden niet doorgaan.”

De rijschool besliste ook om al haar motorrijlessen te schrappen. "Je rechthouden op twee wielen is gekkenwerk voor beginners", zegt Dewulf. “Op onze lesmotoren hebben onze leerlingen amper bescherming tegen de kou, de aanvoelstemperatuur ligt al rijdend snel vijf graden lager dan de omgevingstemperatuur."

“Eén keer gevallen, twintig keer bijna”

DILBEEK - Niet iedereen denkt er tijdens het leegmaken van de brievenbus aan, maar onze postbodes moeten al enkele dagen halsbrekende toeren uithalen om alle brieven, pakjes en kranten tijdig bij de klanten te bezorgen. Patrick Van Rasbeeck is al zestien jaar postbode en bedeelt met zijn bromfiets de post in de buurt van de Rondenbos. “Ook vanochtend begon mijn dienst om 5u ‘s ochtends”, zegt hij. “Dat is het normale uur, maar door de moeilijkere werkomstandigheden zal de werkdag al snel twee uur langer duren.”

De wegen liggen er volgens Patrick ondanks de gure weersomstandigheden nog redelijk goed bij. “Maar het zijn de voet- en fietspaden die steeds voor het grote gevaar zorgen”, zegt hij. “Ik ben wel nog maar één geer gevallen, twintig andere keren had ik iets meer geluk."

 

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?