Stuk geschiedenis verdwijnt

ANDERLECHT - In de Slachthuizen werden afgelopen dinsdag voor het laatst runderen verkocht. Eerder deze maand besliste de directie de deuren vanaf 1 januari definitief te sluiten omdat de markt niet meer rendabel was. De veehandelaars zullen vanaf volgend jaar dus op zoek moeten gaan naar een andere plek om hun dieren aan de man te brengen, en dat vinden veel van hen een erg spijtige zaak. “Een stukje geschiedenis verdwijnt”, klinkt het.

De beslissing om de veemarkt te laten verdwijnen kwam er door de strenger wordende regelgeving en de dalende opkomst. Wie gisterenochtend de terreinen van de Slachthuizen opwandelde had nochtans niet kunnen vermoeden dat er vanaf volgende week nooit nog een dier verkocht zal worden. Zowat driehonderd beesten werden er te koop aangeboden. “Er is dan ook duidelijk meer volk komen opdagen dan anders”, zegt veedrijver Rudi Bayens uit Ternat. “Heel wat mensen van andere veemarkten en oude getrouwen willen blijkbaar toch afscheid komen nemen.” Onder hen ook Marc Van Winkel (60), zelf al 14 jaar uit de stiel. “Ik heb de bui al een tijd geleden zien hangen en mijn beroepsleven een andere wending gegeven”, zegt hij. “Nochtans ben ik hier twintig jaar met veel plezier gekomen. Daarom wilde ik er ook nu graag bij zijn, het is een unieke kans om oude collega’s nog eens terug te zien. Voor mij pure nostalgie.”

“Er verdwijnt vandaag inderdaad heel wat”, weet ook Paul Thielemans van de Slachthuizen van Kuregem. “Niet alleen de commerciële kant is hier voor de veehandelaars erg belangrijk, maar het is ook een ontmoetingsplaats waar ze ervaringen uitwisselen, praten en achteraf een kaartje leggen in een van de omliggende cafés. Dat verlies aan sociaal contact is voor velen misschien nog het ergste. Daarom wilden we de dag ook niet onopgemerkt laten voorbijgaan en bieden we iedereen vandaag een drankje aan. Hoewel velen de sluiting betreuren en het voor hen soms een echte aderlating is, merken we toch ook veel begrip. Ook de handelaars weten dat het in deze tijden moeilijk overleven is. Ons aanpassen aan de strenge regelgeving zou écht te kostelijk zijn, zeker omdat de markt steeds kleiner wordt.”

De veehandelaars lieten het echter niet helemaal aan hun hart komen. De dieren veranderden vlot van eigenaar, na het onderhandelen met het traditionele handjeklap. Daarna genoten de handelaars nog van een babbel en een drankje in een nabijgelegen café, voor de runderen restte een enkeltje richting slachthuis.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?