Onvrede over Expressnet blijft

ITTERBEEK / SCHEPDAAL - Een 100-tal bewoners van Schepdaal en Itterbeek woonde donderdagavond de infovergadering van Infrabel bij over de werken aan het Gewestelijk Expressnet (GEN). De bijeenkomst werd ingericht omdat de Raad van State begin vorige week niet inging op het verzoek tot schorsing van de stedenbouwkundige vergunning. Een zware klap voor de omwonenden en de gemeente, die nu vooral geluidsschermen eisen.

De Raad van State verwierp het verzoek tot schorsing onder meer omdat het gemeentebestuur onvoldoende kon aantonen dat zijn beleid door deze stedenbouwkundige vergunning ernstig in de war wordt gestuurd. De gemeente zal stappen ondernemen tegen de beslissing. «Toch kunnen we blijkbaar niet meer om de werken heen», vertelt burgemeester Platteau. «We zullen ze wel nauwgezet opvolgen, zodat de inwoners zo min mogelijk last hebben van de werken.»

Het Gewestelijk Expressnet (GEN) zal de voorsteden en Brussel verbinden met snelle en frequente treinverbindingen. Hiervoor moet spoorlijn 50A Brussel-Zuid, die dwars door Schepdaal en Itterbeek loopt, uitbreiden met twee bijkomende sporen. De informatievergadering van spoorwegbeheerder Infrabel spitste zich donderdagavond vooral toe op de fase van de werken tussen de Ninoofsesteenweg en Ternat.

De bijeenkomst werd vooral bijgewoond door buurtbewoners die vrezen dat de extra sporen en dus extra treinverkeer meer geluidshinder zullen veroorzaken. «Daarom eisen we samen met de gemeente zeker geluidswerende panelen over een afstand van 1,2 kilometer», zegt Eddy Cousin van de Itterbeekse dorpsraad.

Volgens Cousin verliep de informatieavond niet van een leien dakje. «Veel aanwezigen uitten hun onbegrip over de manier waarop de onteigeningen werden aangepakt. De buurtbewoners spraken zich ook uit over de het problematische sluipverkeer in Itterbeek en Schepdaal, maar veel vragen bleven onbeantwoord. Infrabel trachtte het publiek wel te sussen door te zeggen dat ze nog maar weinig klachten ontvangen hadden.»
De Dorpsraad blijft niet bij de pakken zitten. «Op de volgende gemeenteraad zullen we vragen om de procedure ten gronde bij de Raad Van State voort te zetten.»

Jan Lemaire «GEN op termijn alleen maar positief»

Jan Lemaire uit Schepdaal was tevreden met de verstrekte informatie. «Nu weten we eindelijk wie we moeten contacteren bij vragen», zegt hij. «Er werd ook duidelijk weergegeven wat de plannen zijn, en wanneer ze ongeveer zullen worden uitgevoerd.»

Jan snapt wel dat er veel ongeruste mensen klagen, en vindt dat sommige dossiers van ontevreden buurtbewoners apart moeten bekeken worden. Toch is hij een groot voorstander van het GEN. «Er moet in ieder geval iets gedaan worden, anders raken we binnen vijf jaar Brussel niet meer in. Tegen de aanleg van de Ring was vroeger ook veel protest, maar hoor je nu nog iemand klagen?»

Stefan Eelens «Veel vragen bleven onbeantwoord»

Stefen Eelens uit Schepdaal, lid van Milieu Overleg Dilbeek en buurtcomité Loveldwijk, was niet echt te spreken over het verloop van de vergadering. «Er werd wel wat relevante informatie gegeven, maar de tientallen vragen van ongeruste buurtbewoners bewezen nogmaals dat de buurt veel te weinig betrokken wordt bij het project», zegt hij. «De vragen die ik stelde aan de gemeente en Infrabel bleven bijna allemaal onbeantwoord.»

Toch zal Stefan er op de volgende informatievergadering gegarandeerd weer staan. «Dit is te belangrijk om niet op te dagen, de lokale buurtgroepen moéten betrokken blijven.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?