Al meer dan honderd energiescans

DILBEEK - Energiesnoeier Guy de Mecheleer heeft het druk. Sinds begin dit jaar is hij aan de slag om bij mensen thuis samen met hem de strijd aan te binden tegen energieverspilling. Op enkele maanden tijd ging hij zo al langs bij maar liefst 104 gezinnen. Door hen een aantal tips te geven en met wat kleine ingrepen kunnen die een pak geld besparen op hun energiefactuur. Maar 104, dat moet pas het begin zijn.

Samen met zijn collega Andy doorkruist Guy Dilbeek met een missie. De gemeente en het OCMW werken samen met Televil om rationeel energieverbruik te promoten bij de inwoners. “Voorlopig geeft de gemeente ons de adressen door waar we langs gaan”, legt Guy uit. “Het project legt zich voorlopig immers toe op mensen met een eerder bescheiden inkomen. Voor hen kan de besparing immers echt een groot verschil maken. Ik werk ook in Lennik en Steenokkerzeel, maar kreeg vanuit Dilbeek alleen al 177 aanvragen voor 2008. Daarvan hebben we er nu 104 afgewerkt.”

Tijdens een afspraak wordt een bezoek gebracht aan het hele huis om er te zoeken naar verborgen verspillers. “Maar we brengen ook de hele energiesituatie in beeld”, zegt Guy. “We bekijken de gezinssituatie,het gedrag van de mensen en de elektrische apparaten. Aan de hand van al die informatie kunnen we een verbeterplan opstellen en zelf al enkele kleine ingrepen uitvoeren.” Daarvoor hebben Guy en Andy in de koffer van hun wagen een stapel spaarlampen, een spaardouchekop, radiatorfolie en buisisolatie bij zich.” Daarnaast krijgen de mensen een pak tips mee die hen kunnen helpen de factuur van hun energieverbruik naar beneden te halen. Een computer en het scherm elke keer uitschakelen kan bijvoorbeeld tot 15 euro per jaar aan elektriciteit uitsparen.“Weinig mensen schijnen te weten hoe ze energie kunnen besparen en ze zijn dan ook blij met ons bezoek”, lacht Guy. “De stijgende prijzen bezorgen veel mensen kopzorgen, vooral wie een kleiner inkomen heeft. Vaak zijn onze klanten verbaasd hoeveel ze kunnen uitsparen met enkele kleine ingrepen.”  Meer info op http://www.energiesnoeiers.net/


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?